Dispozitivul de control al etanseitatii Siemens LDU11 este conceput pentru testarea automata a electroventilelor de gaz (test de etanseitate), bazat pe principiul de verificare a presiunii. Este utilizat pentru instalatii de ardere pe baza de gaz, cu sau fara conducta de aerisire in atmosfera. In cazul instalatiilor care nu au conducta de aerisire dar in care se aplica standardele EN, trebuie respectate notele prezentate in «Exemple de conectare fara teava de aerisire in atmosfera» din fisa tehnica.
Modele disponibile:
- Siemens LDU11.323A27
- Siemens LDU11.523A27
Mod de operare
Utilizat impreuna cu 1 sau 2 presostate de gaze, dispozitivul de control al etanseitatii este initiat automat la fiecare pornire a arzatorului, sau in urmatoarele cazuri:
- Inainte de pornirea arzatorului
- In timpul de preventilare daca acesta dureaza cel putin 60 de secunde
- Imediat dupa o oprire controlata a arzatorului, sau
- La finalizarea secventei de control al arzatorului, de exemplu, la sfarsitul perioadei post-purjare
Principiul de functionare
Testul de control al etanseitatii este bazat pe principiul testarii presiunii in 2 trepte:
- Electroventilul de pe partea de retea (la intrarea gazului) este testat prin depresurizarea (evacuarea gazului din spatiul de testare) spatiului de testare si prin monitorizarea presiunii in acest spatiu.
- Electroventilul de pe partea arzatorului este verificat prin presurizarea spatiului de testare si prin monitorizarea presiunii gazelor.
In cazul in care presiunea creste excesiv in prima faza de testare, denumita «Test1», sau scade excesiv in a doua faza de testare, denumita «Test2», dispozitivul de control nu va permite pornirea arzatorului si va initia intrarea in avarie a detectorului de scapari de gaze Siemens LDU11. In acest caz, butonul de reset al blocarii se va aprinde pentru a indica starea de avarie (blocare).
Un indicator de program, care se opreste de fiecare data cand apare o neetanseitate, va indica electroventilul care prezinta neetanseitati. Detectorul de scapari de gaze Siemens LDU11 poate fi resetat fie direct de pe dispozitiv (prin apasare pe butonul reset), fie prin intermediul unei instalatii de resetare de la distanta.
Functionarea dispozitivului de control al etanseitatii Siemens LDU11
In timpul primei faze a testului de control al etanseitatii denumita «Test1», trebuie sa existe presiune atmosferica intre electroventilele ce trebuie sa fie testate. In instalatiile cu conducta de aerisire in atmosfera, presiunea atmosferica este disponibila daca testul de etanseitate are loc inainte sau in timpul perioadei de preventilare. In instalatiile fara conducta de aerisire, presiunea atmosferica este realizata ca dispozitivul deschide electroventilul dinspre partea arzatorului in timpul evacuarii gazului din spatiului de testare. Daca dispozitivul de control al etanseiatii Siemens LDU11 efectueaza testarea dupa oprirea controlata a arzatorului, electroventilul dinspre partea arzatorului poate sa ramana deschisa pana la evacuarea gazului din spatiul de testare, reducand astfel presiunea din spatiul de testare si asigurand astfel ca gazul din zona de testare este ars in camera de ardere in timpul perioadei post-purjare. Conditia prealabila pentru aceasta procedura este un program de control adecvat al programatorului arzatorului asa cum este prevazut de automatele de ardere de tip Siemens LFE…, LFL…, LGK… sau LEC…
Spatiul de testare este inchis dupa evacuarea gazului. In timpul primei faze de testare «Test1», care urmeaza apoi, LDU11… verifica prin intermediul presostatului daca presiunea atmosferica din spatiul de testare este mentinuta. In cazul in care electroventilul de pe partea de retea are neetanseitati, determinand cresterea presiunii deasupra punctului de comutare presostatului, LDU11… va declansa o alarma si va initia starea de blocare (strea de avarie). Indicatorul de program se opreste indicand starea «Test1».
In cazul in care presiunea nu creste, deoarece electroventilul este inchis corect (nu are scapari de gaze), LDU11… va continua programul cu a doua faza de testare «Test2». In acest scop, electroventilul de pe partea de retea este deschis in timpul umplerii spatiului de testare, astfel incat spatiul de testare este presurizat («umplerea» spatiului de testare). In timpul fazei a doua de testare, in cazul in care electroventilul de pe partea arzatorului are neetanseitati, presiunea nu trebuie sa scada sub punctul de comutare a presostatului. Daca presiune scade, LDU11… va initia de asemenea blocarea, impiedicand astfel arzatorul sa initieze faza de pornire.
La finalizarea cu succes a fazei a doua de testare, LDU11… va inchide bucla de control intern intre bornele 3 si 6 (circuit inchis: borna 3 – contact “ar2” – terminalele 4 si 5 – contact “III” – terminal 6). Aceasta bucla de control este in mod normal inclusa in conditia de pornire a arzatorului.
Daca bucla de control a fost inchisa, mecanismul dispozitivului de control al etanseitatii Siemens LDU11 … va reveni la pozitia sa de start pentru a se opri. In timpul acestor asa numiti pasi inactivi, pozitiile contactelor de control ale mecanismului de programare raman neschimbate.
Conformitate
Detectorul de scapari de gaze Siemens LDU11 este proiectat si executat in conformitate cu prevederile Normelor Europene EN1643 si EN 161, si cu urmatoarele Directive Europene:
- Directiva de compatibilitate electromagnetica EMC (imunitate): 2004/108/CE
- Directiva de joasa tensiune: 2006/95/EC
- Directiva pentru aparate de ardere cu gaz: 90/396/EEC
- Directiva pentru aparate sub presiune: 97/23/EC
Pentru exemple de utilizare, caracteristici, scheme de legaturi electrice, note de instalare si montaj sau alte detalii tehnice consultati fisa tehnica SIEMENS LDU11
Accesorii:
- Soclu pentru conexiuni electrice AGM11 sau AGM11.1
- Rezistenta PTC (230 V CA) – pentru cazul utilizarii impreuna cu automatul Siemens LMG2…; se va conecta la terminalul 4
Dispozitiv de control al etanseitatii Siemens LDU11 – SCHEMA ELECTRICA
Dispozitiv de control al etanseitatii Siemens LDU11 – schema de legaturi electrice